התמודדות עם התקפי זעם

סובלים מהתפרצויות זעם? תחושה שהכעס שולט בכם? מרגישים שיש בסביבתכם אווירה של טרור?
ר' הגיע לקליניקה שלי עקב התפרצויות זעם שלתחושתו היו בלתי נשלטות. לרוב הוא  נינוח, אולם מפעם לפעם מופיעים אצלו התקפי זעם, שבאים לידי ביטוי בצעקות, הטחות אשמה, קללות, ותחושה של איבוד שליטה מוחלט על ההתנהגות. התקפות זעם אינן נדירות כפי שהיינו רוצים להאמין, והשאלה מה ניתן לעשות כדי לשנות את המצב?


מקורות התפרצות הזעם

התפרצות זעם היא תגובה קיצונית יחסית למצב שאותו האדם מפרש כחוסר צדק, השפלה, פגיעה בצרכיו או תוקפנות כלפיו. כעס הוא "הדלק" שמאחורי התפרצויות זעם. לעיתים קרובות אצל אנשים הסובלים מהתפרצויות זעם קיימת ההנחה שהחיים צריכים להתנהל לפי סדר מסוים והיגיון שהם קובעים ואם הדברים לא מתנהלים על פי רצונם הם נהיים מתוסכלים. מכאן שהתפרצויות זעם נובעות מחוסר יכולת לקבל רצונות ומחשבות של אחרים ומטרתם לשנות סיטואציה שאינה תואמת את רצונותיו של הכועס ואת מטרותיו.

הפרדוקס הוא שבניגוד לתפיסה הרווחת כי התפרצות זעם "מאווררת" את הכעס, מסתבר כי התפרצויות זעם אינן מסייעות לפיזורו של הכעס אלא נהפוך הוא, הן מגבירות את עוצמתו, ומאריכות את משכו של מצב הרוח הכעוס לזמן רב יותר (Mallick & McCandless, 1966).

תוצאות ההתנהגות

התפרצויות זעם משפיעות על היבטי חיים רבים הן של האדם המתמודד עמן והן של הסביבה שנאלצת לחיות באווירה של טרור. מחקרים מראים כי קיים קשר בין המצב הנפשי למצב הבריאותי. כך למשל, מחקרים חדשניים שפורסמו במהלך השנים האחרונות הוכיחו קשר בין רגשות של כעס, ועוינות למחלות לב, שבץ מוחי ולהופעה או החמרה של מחלות אוטואימוניות (de Carvalho, Pereira, & Shoenfeld, 2009 ).

להתפרצויות זעם גם השפעות פסיכולוגיות המתבטאות בבושה, פגיעה בהערכה העצמית, ופגיעה במערכות היחסים (זוגיות, משפחה, עבודה) וברווחה הנפשית של האדם. במקרים מסוימים אף עלולה להופיע הימנעות מיצירת קשרים אינטימיים מאחר והאדם מודע לכך שהתפרצויות הזעם שלו מופיעות רק כשהוא נמצא עם אנשים קרובים לו.

התמכרות להתפרצויות זעם

רוב האנשים הסובלים מהתפרצויות זעם אינם מודעים לאחריות הרבה שיש להם והם נוטים להאשים את סביבתם בהתנהגות הפוגענית שלהם. מאחר והתפרצויות זעם מביאות לתוצאות חיוביות מבחינתם ("עושים את מה שאני רוצה"), עלול להיווצר תהליך של  התמכרות להתנהגות ההרסנית וחוסר רצון ומוטיבציה לשינוי.

כיצד מטפלים?

ראשית, חשובה מודעות של האדם ו/או הסביבה להתקפי הזעם, ולהשלכות ההרסניות שלהם. כאשר מבינים שמדובר במצב של חוסר שליטה על הכעס וההתנהגות, מומלץ מאוד לפנות או להפנות לטיפול. בטיפול נעבוד על הדברים הבאים:

  1. ההבנה שהתקפי זעם "מרעילים" את היחסים עם אנשים קרובים ופוגעים ברווחה הנפשית והפיסית של האדם וסביבתו.
  2. שיפור יכולת ההבעה הוורבאלית והרגשית כדי לבטא צרכים ורצונות.
  3. מודעות לתפיסה השגויה שלפיה צריך להתרחש רק "מה שאני רוצה ומתי שאני רוצה". שלב זה הוא החשוב ביותר מאחר ורק עבודה על שינוי תפיסתי מאפשרת שיפור עמוק והתפתחות משמעותית.
  4. שיתוף פעולה בעבודה הטיפולית יאפשר שיפור משמעותי בזמן קצר יחסית.