אופי וסגנון חיים

האם הייתם רוצים לשנות את ה"סרט שלכם" כדי להרגיש טוב יותר עם עצמכם, לחזק את הדימוי העצמי שלכם? רוב בני האדם חושבים כי הם פועלים מכורח נסיבות החיים. האמנם?

אישיות, סגנון חיים, ואופי הן כולן מילים נרדפות המבטאות את השקפת העולם שאיתה אדם יוצא לחיים. השקפת העולם מורכבת מהנחות יסוד, מעין תוכנת הפעלה המורכבת ממסקנות שיש לאדם, על החיים, על עצמו ועל כיוון התנועה שלו, כדי שיהיה לו מקום בעולם.


איך נוצרות הנחות היסוד ומתי? הנחות היסוד נוצרות בגיל צעיר מאוד ומושפעות ממצבור חומרי הגלם שהילד נחשף אליהן. אנו לא זוכרים מתי ואיך בדיוק הגענו למסקנות/הנחות מסוימות. הן מהוות מעין מפה לא מודעת המנווטת אותנו ואת דרכנו בעולם. לעיתים, הנחות יסוד אלה הן כללים נוקשים, הגורמים לאדם לנטייה להכללה. למשל, ילד שהקשר שלו עם משפחתו היה גרוע וגרם לסבל, עלול להסיק שקשרים תמיד יביאו לאכזבה, דחייה ופגיעה. בהמשך הוא עושה הכללת יתר לכל הקשרים שיהיו לו בעתיד ובכך חורץ את גורלו לחיי בדידות.

דוגמה נוספת, ילד שגדל בבית שדרש ממנו להצטיין, עלול להסיק כי עליו להיות מצטיין בכל תחום ולא, אין ערך לחייו. אדם כזה בכל פעם שהוא "לא מצטיין" עשוי להאמין כי הוא לא ראוי לכבוד והערכה ולחוש ירידה בתחושת ערך המלווה ברגשות קשים.

לרוב, סגנון החיים שלנו אינו מודע לנו, והוא בא לידי ביטוי בעיקר כשהאדם ניצב מול מכשולים וצמתי החלטה. אנו חושבים שההנחות הבסיסיות שלנו הן "אמת צרופה", כלומר, אובייקטיביות לחלוטין. ההנחות הללו מכוונות אותנו לראות את האירועים בחיינו דרך "משקפיים" מסוימות. למשל, אדם שחובש משקפיים שאומרים כי קשרים יביאו תמיד לאכזבה, יראה ויפרש את החיים סביב הנחת יסוד זו. אדם שחובש משקפיים שאומרות כי "רק אם אני מצליח, ומצטיין אז יש לי מקום, ויאהבו אותי" יראה רק את הכישלונות ופחות את ההצלחות בחייו.

יחד עם זאת, סגנון החיים שאנו בוחרים הוא פונקציה של בחירה– אנו בוחרים מי אנו נהייה, מה נחשוב ונרגיש ומה נעשה. הבסיס של החוויה האנושית הוא הפרשנות של המציאות ולא המציאות כך שהרבה פעמים הפרשנות שלנו מחליפה את המציאות ויוצרת את ה"סרט" בו אנו חיים. אומנם אין לנו שליטה על הנתונים שבסביבתנו (אלה עובדות) אולם השאלה היא מה אנו עושים עם אותם נתונים. הבחירה היא בפירושים שניתן לעובדות בחיים שלנו, שבתורם ינחו את האופן שבו ננהג וישפיעו על חיינו.

סגנון החיים (הכולל בתוכו את הנחות היסוד איתן יצאנו לעולם) הוא פרטי וייחודי לכל אדם ואדם ויבוא לידי ביטוי בכל רגע ורגע, בכל סיטואציה ובכל מערכות היחסים שיש לנו.

המפתח להגשמה, תחושת משמעות והרגשה טובה, על פי תפיסה זו, הוא מידת האחריות שאדם מסכים לקבל על עצמו, לגבי יצירת המציאות לה הוא קורא- חיי. רעיון הבחירה אמנם מעביר לאדם את האחריות על חייו אולם החדשות הטובות הן שהאדם הוא זה שבורא את סיפור חייו והוא אדון לגורלו בהתאם למציאות בה הוא חי.

תפקידו של תהליך פסיכותרפי הוא לפתוח בפני הנועץ מודעות עצמית להנחות היסוד ולסגנון הבחירה שלו, ומודעות לכך שקיימות אפשרויות בחירה נוספות שלא היה מודע להן קודם. לעיתים קרובות, התמודדות עם חוויה של קושי וכאב, מאפשרת צמיחה, התפתחות, ומימוש הפוטנציאל הגלום בכל אדם ואדם.